Αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες σας εύχομαι Καλή Σαρακοστή!!!!
Πετάξατε χαρταετό; Εμείς ναι, αν και επειδή δεν είχε αρκετό αέρα δεν καταφέραμε να τον κρατήσουμε πολύ ώρα ψηλά. Σημασία έχει όμως πως διασκεδάσαμε οικογενειακώς και κυρίως η μικρή νεραϊδούλα μου που χάρηκε πάρα πολύ!!!! Στη συνέχεια καθίσαμε όλοι μαζί στο τραπέζι και απολαύσαμε αρκετά θαλασσινά εδέσματα και βεβαίως την πατροπαράδοτη ταραμοσαλάτα την οποία και τιμώ κάθε χρόνο ιδιαίτερα χι, χι, χι.
Τώρα που σας γράφω η κορούλα μου κοιμάται και εγώ είπα να blogάρω λίγο. Από μια μικρή έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτό το άρθρο που δείχνει με απλά και κατανοητά λόγια τι γιορτάζουμε σήμερα. Το άρθρο προέρχεται από το http://www.paidika.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=654&Itemid=83
Ρίξτε μια ματιά, είναι πολύ ωραίο!!!
Καθαρά Δευτέρα (Έθιμα Αποκριάς)
Η Καθαρά Δευτέρα είναι το τέλος των Απόκρεω και η πρώτη μέρα της Σαρακοστής.
Η λέξη Καθαρή εκκλησιαστικά σημαίνει το ξεκίνημα της κάθαρσης των Χριστιανών που αρχίζει με νηστεία.
Από την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Απαραίτητα στοιχεία της αποκριάς θεωρούνται τα κούλουμα και ο χαρταετός.
Ο εορτασμός του καρναβαλιού κλείνει με τα κούλουμα και το πέταγμα του χαρταετού.
Με τον όρο κούλουμα, εννοούμε τη μαζική έξοδο του κόσμου στην ύπαιθρο και τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας έξω στην φύση.
Τα κούλουμα είναι γνωστά και σαν κούλουμπα, κούμουλες, κουμουλάθες ή κούμουλα.
Είναι ένα παραδοσιακό λαϊκό πανηγύρι
Σύμφωνα με τον πατέρα της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαο Πολίτη η προέλευση της λέξης είναι λατινική, από το cumulus που εκτός από την σημασία του σωρού,
σημαίνει και την αφθονία, το περίσσευμα, το πέρας, αλλά και τον επίλογο.
Η γιορτή της Καθαράς Δευτέρας θεωρείται ο επίλογος των βακχικών εορτών της αποκριάς, οι οποίες ουσιαστικά αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν την Καθαρά Δευτέρα.
Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος την Καθαρά Δευτέρα καθαρίζουν ό,τι απόμεινε από τα μη νηστίσιμα φαγητά της αποκριάς, διότι και τέτοιου είδους λιχουδιές γεύονται μερικοί, αντί για λαγάνες, χαλβά, ελιές και πίκλες που προτιμούν οι πιο πολλοί, σαν αποτοξίνωση από τα πλούσια φαγοπότια της αποκριάς.
Σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως π.χ. στην Ήπειρο, οι νοικοκυρές καθαρίζουν τις κατσαρόλες και όλα τα χάλκινα σκεύη από τα λίπη της αποκριάς με ζεστό σταχτόνερο μέχρι ν' αστράψουν και βάφουν άσπρα τα πεζοδρόμια.
Αντίθετα άλλοι βάφουν μαύρα τα πρόσωπά τους με καπνιά ή μπογιά παπουτσιών,
καθώς χορεύουν και μεθούν όλη την ημέρα σε υπαίθριες συγκεντρώσεις.
Απαραίτητο συμπλήρωμα της Καθαράς Δευτέρας αποτελεί το πέταγμα του χαρταετού, του αστεριού στα ψηλώματα. Τους χαρταετούς τους κατασκεύαζαν παλιά μόνοι τους με καλάμια και χαρτί. Ήθελαν μαστοριά στο ζύγισμα. Αν δεν τα κατάφερνες να τα ζυγιάσεις χαρταετό ψηλά δεν έβλεπες.
Με το χαρταετό πέταγαν μακριά κάθε έγνοια του χειμώνα, με τον ερχομό της άνοιξης.
Αν ακολουθήσετε τον σύνδεσμο που σας έδωσα προηγουμένως, μπορείτε να δείτε τα έθιμα και σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Πιστεύω πως είναι ένα πολύ ωραίο κείμενο για όλους μας, αλλά κυρίως για τα παιδιά. Είναι πολύ θετικό να γνωρίζουν τις πανέμορφες παραδόσεις του τόπου μας.
Αυτά για σήμερα
Σας φιλώ όλους
Νατάσα
Και του χρόνου να τον πετάξετε ακόμα ψηλότερα.Καλή Σαρακοστή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη Σαρακοστη Νατασα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή! :Ο)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλακια ...
Καλή Σαρακοστή!!!!!!! Σε φιλώ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή, Νατάσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα ένα βραβείο σε περιμένει στο http://4lifeidea.blogspot.gr/2013/03/blog-post_19.html#.UUiSmUI2_lI
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή και δημιουργική συνέχεια.
Μπράβο και του χρόνου....... Άντε και καλή Σαρακοστή να έχουμε με υγεία όλοι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Κοριτσάκια μου σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή