Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Χρόνια Πολλά Μητέρες όλου του κόσμου



Σήμερα έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η γιορτή της Μητέρας. Η Μητέρα μας είναι αυτή που μας έφερε στον κόσμο, που μας έδωσε ζωή, μας φροντίζει και μας προστατεύει πάση θυσία.  Μην ξεχάσετε λοιπόν, να πείτε στη δική σας μητέρα ότι την αγαπάτε πολύ και να την ευχαριστήσετε για το πολύτιμο δώρο της ζωής που σας χάρισε. Για τις αμέτρητες ξάγρυπνες νύχτες αγωνίας (κολικοί, δοντάκια, πονάκια, πυρετοί, ιώσεις...... όσες είστε ήδη μανούλες γνωρίζετε πολύ καλά), για την απεριόριστη αγάπη της,  για την ύπαρξη της... 

Μανούλα σ'αγαπώ πολύ - πολύ!!!!! 
Σύντομη ιστορική αναδρομή:
Οι ρίζες της γιορτής της μητέρας χάνονται στην Αρχαία Ελλάδα.

Θεά Γαία - Μητέρα Γη

Μια γιορτή ανοιξιάτικη ήταν αφιερωμένη στη Θεά Γαία (Μητέρα Γη), μητέρα των θεών και των ανθρώπων.
Αυτή ήταν και η πρώτη μορφή εορτασμού της Μητέρας.

Θεά Ρέα - σύμβολο γονιμότητας
Τη γιορτή αυτή διαδέχθηκε η γιορτή η αφιερωμένη στην κόρη της Γαίας, τη Ρέα. Η Ρέα ήταν η σύζυγος του Κρόνου και η Μητέρα του Δία και όλων των Θεών της αρχαίας Ελλάδας.

Θεά Κυβέλη - Θεά της άγριας φύσης και της γονιμότητας
Στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, συναντάμε τη Γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στη Θεά Κυβέλη, που γινόταν κάθε Μάρτιο.

 Mothering Sunday

 Στην Αγγλία του 15ου-16ου αιώνα, κάνει την εμφάνισή της μία νέα εκδοχή της γιορτής, Mothering Sunday, που γιορτάζεται την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής, προς τιμή όλων των μητέρων της χώρας. Την ημέρα αυτή, ακόμα και οι υπηρέτες έπαιρναν μία μέρα άδεια, για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ώστε να είναι κοντά στις μητέρες τους.

Παναγία

Με την εξάπλωση του χριστιανισμού στην Ευρώπη, η γιορτή μεταβλήθηκε σε γιορτή προς τιμήν της «Μητέρας Εκκλησίας», αλλά με τον καιρό οι δύο έννοιες συγχωνεύτηκαν, όπως ο κόσμος τιμούσε ταυτόχρονα τη μητέρα και την Εκκλησία.

Anna Jarvis
Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στις αρχές του 20ού αιώνα, η δασκάλα Άννα Τζάρβις  από τη Φιλαδέλφεια, αγωνίστηκε για την καθιέρωση της Γιορτής της Μητέρας, τη 2η Κυριακή του Μαΐου.
Ήθελε να τιμήσει τη μητέρα της που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση Νοτίων και Βορείων Αμερικανών μετά τη λήξη του Αμερικανικού Εμφυλίου πολέμου το 1864. Οι αγώνες της Άννας Τζάρβις δικαιώθηκαν το 1914, όταν το Κογκρέσο όρισε την επίσημη εθνική Γιορτή της Μητέρας τη γιορτή αυτή.


Στη χώρα μας γιορτάστηκε για πρώτη φορά, η γιορτή της μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου του 1929.
Τοποθετήθηκε την ήμερα αυτή θέλοντας να συνδυάσει τη γιορτή της μητέρας με την χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60 η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.


 Με το πέρασμα των χρόνων η Γιορτή της Μητέρας έχασε τον παραδοσιακό της χαρακτήρα και το νόημα με το οποίο ξεκίνησε. Και από μια γιορτή που καθιερώθηκε για να γιορτάζεται η έννοια της μητρότητας μετατράπηκε σε μια εμπορική και διαφημιστική γιορτή, εξυπηρετώντας τα καταναλωτικά ένστικτα των ανθρώπων.


Έτσι τα συμβολικά λουλούδια των πρώτων χρόνων της γιορτής έγιναν γρήγορα ανθοδέσμες και γλάστρες, ενώ οι σύγχρονες επιταγές του μάρκετινγκ προωθούν τα τελευταία χρόνια και άλλα δώρα μικρής, αλλά και μεγαλύτερης χρηματικής αξίας.
  
Πηγή ιστορικής αναδρομής: Άρωμα γυναίκας και Μέτωπο Γυναικών

8 σχόλια:

  1. Χρόνια σου πολλά!!!να χαίρεσαι την κορούλα σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρία μου σ΄ευχαριστώ πολύ!!!!!!!
    Χρόνια μας Πολλά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χρονια σου πολλα καλή μου ,υγεια για σενα κ την οικογενεια σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρονια σου πολλα φιλη μου Νατασα!! Να χαιρεσαι τη νεραιδουλα σου και το ιδιο κι εκεινη!! Πολυ ωραια η αναρτηση σου !!
    Καλη εβδομαδα !! :ο)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λένα μου σ΄ευχαριστώ πολύ!!!!!!
    Καλή εβδομάδα και καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μυρσίνη σ΄ευχαριστώ άλλη μια φορά για τα καλά σου λόγια!!!!!!
    Δυστυχώς η χθεσινή και προχθεσινή μέρα ήταν λίγο δύσκολες για το κοριτσάκι μου, έχει ίωση με συνάχι-βήχα και διάρροιες ταυτόχρονα και έκλαιγε συνέχεια.... άστα δύσκολες καταστάσεις. Χίλιες φορές να τα περνούσα εγώ όλα αυτά....... Έτσι όπως καταλαβαίνεις δεν μπορέσαμε να γιορτάσουμε όπως θέλαμε της συγκεκριμένη μέρα.... ίσως με ένα μικρό πάρτι στον κήπο για λίγους όπως είχα σκεφθεί να κάνω.
    Καλή σου μέρα και πολλά φιλιά!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Duendes thank you for the nice complements!!!!!!
    Hugs to you too.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...