Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Συνταγή για λιαστές ντομάτες - ένας πραγματικά super μεζές

Καλημέρα!!!!!!!
Πριν φύγω για διακοπές ξεκίνησα την προετοιμασία για να φτιάξω λιαστές ντομάτες. Θα διαβάζετε τώρα και θα νομίζετε πως είναι καμιά δύσκολη συνταγή που απαιτεί πολύ προσπάθεια, αλλά πιστέψτε με είναι η πιο εύκολη συνταγή που έχω δοκιμάσει. Και με τα λιγότερα υλικά. 
Θέλετε να ξεκινήσουμε; 


Υλικά:
- Ντομάτες
- Χονδρό αλάτι 
- Ελαιόλαδο
- Διάφορα αρωματικά (προαιρετικό) 

Καταρχήν πρέπει να διαλέξετε κόκκινες (όχι ζουμερές ή λιωμένες, αλλά σφιχτές ντομάτες) τις οποίες και θα κόψετε στη μέση, αφού αφαιρέσετε τα σκληρά μέρη. Θα τις τοποθετήσετε σε μια σχάρα όπου από κάτω θα έχετε βάλει ένα ταψάκι για να τρέχουν τα ζουμιά καθώς θα αποξηραίνονται. Ρίξτε μια γενναία στρώση χονδρό αλάτι και σκεπάστε τις με ένα τούλι για να μην κάθονται πάνω διάφοροι ανεπιθύμητοι επισκέπτες (μύγες - σφήκες κ.λ.π.). Τέλος αφήστε τες στον ήλιο για καμιά δεκαριά μέρες ή έως ότου αποξηρανθούν και να μην έχουν καθόλου υγρασία στο εσωτερικό τους. 


Στη συνέχεια περάστε τις σε ένα σπάγκο και κρεμάστε τις σε έναν καλά αεριζόμενο χώρο για καμιά εβδομάδα. Αυτή η διαδικασία γίνεται για να στεγνώσουν 100% οι ντομάτες. Να ξέρετε πως αν κρατήσουν υγρασία, θα σας σαπίσουν. 


Αφού περάσει και αυτό το διάστημα, τις τοποθετείτε σε αποστειρωμένα βάζα και τις περιχύνετε με λάδι. Αν θέλετε να τις κάνετε πιο πικάντικες, μπορείτε να προσθέσετε διάφορα αρωματικά. Εγώ πρόσθεσα μέσα  στο λάδι 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδου και αρκετό καυτερό μπούκοβο (ο σύζυγος λατρεύει τα καυτερά). Και τέλος τις διατηρείτε στο ψυγείο.  


Απλές λιαστές ντομάτες στο λάδι

Λιαστές ντομάτες στο λάδι με σκόρδο και μπούκοβο
Οι λιαστές ντομάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά κόρον στη μαγειρική. Ταιριάζουν εξίσου καλά και με σάλτσες που συνοδεύουν κρέας, σε μαρινάδες, πίτσες, σε σαλάτες, σκέτες ως μεζές αλλά και με πολλούς άλλους τρόπους κατά την φαντασία σας. 
Επίσης ξέχασα να αναφέρω πως η αποξήρανση για τους βιαστικούς μπορεί να γίνει και στον φούρνο στους 110 βαθμούς κελσίου για 50 λεπτά ή και περισσότερο. Πιστεύω όμως πως το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο!!!!!! 
Καλή επιτυχία σε όσους - όσες το επιχειρήσουν!!!! 

Πολλά φιλιά 

Νατάσα

4 σχόλια:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...