Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Χαμομήλι

Για τους αρχαίους Αιγύπτιους το βοτάνι αυτό ήταν ιερό, αφιρεωμένο στους Θεούς και στον Ήλιο.


Ο Διοσκουρίδης αναφέρει πολλές καταπραϋντικές χρήσεις για το χαμομήλι και το άγριο χαμομήλι.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποτελούσε έθιμο να κρεμούν στεφάνι με χαμομήλι στις εξώπορτες την ημέρα του γενεθλίου του Ιωάνη του Βαπτιστή (24 Ιουνίου), ως προστασία ενάντια στους κεραυνούς και στις καταιγίδες.


Θεραπευτικές δυνάμεις του χαμομηλιού:
  • Βυθίστε μερικά σακουλάκια χαμομηλιού σε βραστό νερό και πάρτε βαθιές εισπνοές των υδρατμών για να ανακουφιστείτε από την αλλεργική οξεία ρινίτιδα, την επιπεφυκίτιδα ή τη βουλωμένη μύτη.
  • Χρησιμοποιείστε διηθημένο, κρύο αφέψημα χαμομηλιού για πλύσεις στο μάτι που έχει κριθαράκι.
  • Δυνατό αφέψημα χαμομηλιού στο νερό του μπάνιου ξεκουράζει τους μυς σας και μυώνει την ένταση των συμπτωμάτων της κυστίτιδας.

Καλλυντικές εφαρμογές:
  • Για μάτια που λάμπουν βυθίστε 2-3 κουταλάκια άνθη χαμομηλιού σε 600ml βραστό νερό και αφήστε το να κρυώσει. Ρίξτε το αφέψημα στην παγοθήκη και βάλτε το στην κατάψυξη. Όποτε τα μάτια σας είναι κουρασμένα ή έχουν πολύ έντονους μαύρους κύκλους, παίρνετε ένα παγάκι και το περνάτε απαλά γύρω από τις οφθαλμικές κόγχες, τα βλέφαρα και τα φρύδια.
  • Για να καθαρίστε το δέρμα σας σιγοβράστε 600ml νερό και 2-3 κουταλιές άνθη χαμομηλιού. Αφήστε το να κρυώσει και στραγγίξτε το υγρό. Προσθέστε 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού και βάλτε το στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο. Όποτε επιθυμείτε, καθαρίζετε απαλά το πρόσωπο και το λαιμό με ένα βαμβάκι βουτηγμένο στη λοσιόν αυτή.
  • Για ένα χαλαρωτικό μπάνιο, ρίχνουμε 300γρ. χαμομήλι σε μία κατσαρόλα με καυτό νερό και το αφήνουμε για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και ρίχνουμε το έγχυμα στο νερό του μπάνιου. Ξεκουράζει και ηρεμεί από το στρες.
  • Για να τονίσουμε το χρώμα των ξανθών μαλλιών, στο τελευταίο ξέβγαλμα προσθέστε έγχυμα από 2-3 κουταλιές άνθος χαμομηλιού βρασμένο σε 500ml νερό.  

Μερικές πληροφορίες αυτής της ανάρτησης προέρχονται από το Μαγικά Βότανα της Margaret Picton - εκδόσεις Κοχλίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...