Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Φυσικές βαφές αυγών



Σήμα κατατεθέν της Λαμπρής, τα κόκκινα αβγά, δίνουν χρώμα στο τραπέζι μας. Το τσούγκρισμα τους δίνει τον τόνο της γιορτής και αποτελεί την αφετηρία για το αναστάσιμο δείπνο και το χαρμόσυνο πασχαλινό φαγοπότι.  Μια λαϊκή παράδοση της Μακεδονίας αναφέρει ότι όταν ο Χριστός αναστήθηκε και το είπαν στο κόσμο, μία χωρική δεν το πίστεψε και είπε: "Όταν τα αβγά που κρατώ γίνουν κόκκινα, ο Χριστός θα έχει πράγματι αναστηθεί" και αυτά κοκκίνισαν. Το έθιμο της βαφής τηρείται με ευλάβεια κάθε Μεγάλη Πέμπτη και αν κάποια νοικοκυρά δεν προλαβαίνει, τηρεί το έθιμο το Μεγάλο Σάββατο το πρωί. 
Φέτος βάψτε τα αυγά σας με φυσικό τρόπο, που όμως ήταν πολύ διαδεδομένο τα παλιότερα χρόνια.
Πολλές νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν εκτός από το κόκκινο και άλλα χρώματα, κίτρινα, μπλε, ροζ ή τα άφηναν άσπρα αν είχαν πένθος. Το αυγό το Πάσχα, είχε πάντα την έννοια του δώρου. Δώρο από τον μεγάλο στον μικρό, ή των πλουσίων στους φτωχούς και αργότερα το έδιναν οι μαθητές στον δάσκαλο, οι πιστοί στον Πατριάρχη, οι υπήκοοι στον Βασιλιά κλπ.
Άς δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε και εμείς:
 
Για κόκκινο χρώμα
Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια, 1 μικρό φλιτζάνι ξύδι, τα αυγά και ρίχνουμε νερό μέχρι να τα καλύψουμε. Τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί.

Για πράσινο χρώμα
Βράστε 1 κιλό σπανάκι σε τρία λίτρα νερό. Στο ζωμό που θα μείνει, θα βράσουμε τα αυγά μας προσθέτοντας το ανάλογο ξύδι.

Για κίτρινο χρώμα
Τυλίξτε τα αυγά σας σε ξερά φλούδια κρεμμυδιών και στερεώστε τα βάζοντας τα μέσα σε κάλτσα νάιλον και δένοντας τα με κόμπο. Βράστε τα με νερό και το ανάλογο ξύδι.

Για γαλάζιο χρώμα
Βράστε τα αυγά σας, σε μια κατσαρόλα, μαζί με κόκκινο λάχανο, νερό και ξύδι.

Για μωβ χρώμα
Βράστε τα αυγά σας μέσα σε μια κατσαρόλα μαζί με μπόλικα άνθη λεβάντας, νερό και ξύδι. Άν προτιμάτε να πάρουν βαθύ χρώμα, αφήστε τα στο νερό μέχρι και 6 ώρες.


Συμβουλές
- Δοκιμάστε διάφορα κόλπα για να πρωτοτυπήσετε. Τυλίξτε τα αυγά σας με λαστιχάκια ή σπάγκο. Αφού βράσουν και βαφούν με το χρώμα της αρεσκείας σας, αφήστε τα να κρυώσουν βγάλτε τα λαστιχάκια και θα μείνουν λευκές γραμμές.
- Στερεώστε πάνω στα αυγά, φυλλαράκια από σέλινο, μαϊντανό ή οποιοδήποτε φύλλο της αρεσκείας σας, και τυλίξτε καλά τα αυγά με νάιλον κάλτσα. Τα σχήματα των φύλλων θα αποτυπωθούν πάνω στα αυγά σας.
Όποια μέθοδο πάντως κι αν χρησιμοποιήσετε, δεν ξεχνάτε πριν τα βάλετε στην κατσαρόλα να τα έχετε πλύνει και σκουπίσει καλά. Αφού τα βάψετε τα αφήνετε να στεγνώσουν πάνω σε μια εφημερίδα, και τα αλείφετε με ένα πανάκι βρεγμένο με λίγο ελαιόλαδο για να γυαλίσουν.

Τι θα κάνουμε με τα σπασμένα;
Θα τα κόψουμε στη μέση προσεκτικά, θα λιώσουμε σε μπεν μαρί λίγο κερί και θα κάνουμε τα δικά μας χειροποίητα κηροπήγια για το πασχαλινό μας τραπέζι.

Πηγή: noikokyra.gr

3 σχόλια:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...