Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

Παραδοσιακή λαγάνα

Καλημέρα και Καλή Σαρακοστή!!!!!!!!!!! Σήμερα θα σας δείξω πόσο εύκολα και γρήγορα μπορείτε να φτιάξετε σπιτική λαγάνα.

Υλικά για μια λαγάνα 800-900γρ. περίπου
- 500-750 γρ. αλεύρι κατά προτίμηση ολικής άλεσης
- 1 κουτ. σούπας μαγιά ξερή
- 1 κούπα ζεστό νερό (40 βαθμούς κελσίου)
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού λάδι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- σουσάμι

Εκτέλεση
Διαλύσουμε τη μαγιά στο μισό ζεστό νερό και ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι για να γίνει ένας πηχτός χυλός.
Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει περίπου 3-4 ώρες.
Αφού φουσκώσει κοσκινίζουμε σε μια λεκανίτσα το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε ένα λάκκο στο κέντρο. Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη φουσκωμένη μαγιά και το υπόλοιπο νερό (μπορεί να χρειαστεί επιπλέον νερό, αυτό θα το δείτε στο ζύμωμα).
Zυμώνουμε παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχουμε μια ζύμη μαλακιά, εύπλαστη και ελαστική. Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες, τις αλείφουμε με λάδι και τις βάζουμε σε ένα μπολ σκεπασμένες. Περιμένουμε μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.Αφού φουσκώσουν, τις ζυμώνουμε μαζί ξανά για 2-3 λεπτά δημιουργώντας μια μπάλα αυτή τη φορά. Πατάμε την μπάλα με τον πλάστη επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και δημιουργούμε μια πίτα στις διαστάσεις της αρεσκείας μας.
Στρώνουμε σε μια λαμαρίνα μια λαδόκολλα, βάζουμε πάνω την πίττα μας και περιμένουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν φουσκώσει, πατάμε με τα δάχτυλά μας σε διάφορα σημεία κάνοντας βαθιές δαχτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείφουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε τη λαγάνα στους 200 βαθμούς κελσίου για 20-25 λεπτά.

Καλή επιτυχία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...