Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Διάσημα Παραμύθια

Τα διάσημα παραμύθια που όλοι μας λίγο - πολύ διαβάζαμε όταν είμασταν παιδιά, είναι μια πύλη προς τον κόσμο της φαντασίας. 

Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων

Ένα παραμύθι είναι μια φανταστική ιστορία, που μπορεί να παρουσιάζει στοιχεία φαντασίας, όπως πλάσματα και τόπους μαγικούς.









Ο Αλλαντίν και το μαγικό λυχνάρι


Είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ παραμυθιών και φαντασίας. Ωστόσω ο όρος παραμύθι χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ιστορία φαντασίας που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά.




                                                                                                                       
Ο παπουτσωμένος γάτος
Τα πιο διάσημα παραμύθια είναι εκατοντάδων ετών που προορίζονταν αρχικά για ενήλικο κοινό. Τα παραμύθια αυτά περνούσαν από στόμα σε στόμα για πολλές γενιές, πολύ πριν αποτυπωθούν πάνω σε βιβλία.






Ο Τζάκ και η φασολιά



Επειδή αρχικά απευθυνόντουσαν σε ενήλικες, οι παλαιότερες εκδόσεις από πολλές ιστορίες ήταν πολύ σκοτεινές ακόμα και αιματηρές. 











Η πεντάμορφη και το τέρας


Οι χαρακτήρες των παραμυθιών έχουν αλλάξει μέσα στους αιώνες και μερικοί από αυτούς δεν παρουσιάζουν κανένα κοινό στοιχείο με τους αυθεντικούς ήρωες που γράφθηκαν αρχικά. Ωστόσω οι περισσότεροι διατηρούν μια ηχώ του αρχικού τους χαρακτήρα και της ιστορίας τους. 






Η Ωραία Κοιμωμένη

Οι Γερμανοί ακαδημαϊκοί Jacob και Wilhelm Grimm ή καλύτερα οι αδερφοί Γκρίμ, είναι υπεύθυνοι για την διατήρηση και παρουσίαση πολλών παλαιών παραμυθιών. Στη δεκαετία του 1880 δημοσίευσαν τη δική τους εκδοχή για μερικά από τα πιο διάσημα παραμύθια όλων των εποχών, συμπεριλαμβανομένων των Ωραία Κοιμωμένη, Χιονάτη, Σταχτοπούτα, Ραπουνζέλ, Χάνσελ και Γκρέτελ και Κοκκινοσκουφίτσα. Και είναι οι δικές τους εκδόσεις που σώζονται σήμερα.







Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο κακός λύκος


Η πλοκή των πιο γνωστών παραμυθιών, προειδοποιεί τα παιδιά για τους κινδύνους μιλώντας σε ξένους ή ίσως και της περιπλάνησης πολύ μακριά από το σπίτι.







Τα τρία γουρουνάκια


 Όλες σχεδόν οι ιστορίες έχουν καλό τέλος στο οποίο ο ήρωας του παραμυθιού θριαμβεύει και το κακό πλάσμα πληρώνει για τους τρόπους του. Το μάθημά τους διδάσκει στα παιδιά ότι η καλοσύνη ανταμοίβεται, ενώ η κακία τιμωρείται.




Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι

 
Πολλά διάσημα παραμύθια περιλαμβάνουν στην πλοκή τους μια νεαρή γυναίκα με ιδεαλιστικό χαρακτήρα και μια κακή φιγούρα - δύναμη που θέλει να τελειώσει την ευτυχία της ή ακόμα και τη ζωή της. Τέτοιες ιστορίες μας έχουν δώσει μια σειρά από στερεότυπα, συμπεριλαμβανομένων των νεανίδων που διατρέχουν κίνδυνο, τον καλό πρίγκιπα και την κακή διεφθαρμένη βασίλισσα.





Πήτερ Παν






Μεγάλωσα διαβάζοντας καθημερινά παραμύθια, κάτι που με ωθούσε να ταξιδεύω σε τόπους ονειρικούς με μαγικά πλάσματα







Πινόκιο




Τα αγαπημένα μου παραμύθια ήταν και είναι η Σταχτοπούτα, η Κοκκινοσκουφίτσα, η Ραπουνζέλ, το Ασχημόπαπο και ο Πινόκιο.







Ραπουνζέλ




Όλες αυτές οι ιστορίες του καλού με το κακό, του κίνδυνου με την περιπέτεια, των πριγκιπισσών με των ιπποτών, ενστάλλαξαν μέσα μου την αγάπη για τον κόσμο της φαντασίας. 











Και είμαι πραγματικά ευγνώμων γι΄αυτό!!!!!!!

                                                             

9 σχόλια:

  1. Νατάσα μου
    Ο τρόπος που σκέπτεσαι, ο τρόπος που παρουσιάζεις το καθετί μου θυμίζει πολύ την κόρη μου που τυχαίνει και αυτή να είναι Ταύρος, και είναι και εκπαιδευτικός. Δεν σου κρύβω μ αρέσει ο τρόπος που σκέπτεσαι.Και εγώ Νατάσα μου διάβαζα πολλά παραμύθια και ταξίδευα...Να είσαι καλά μέσα από αυτά που έγραψες ταξίδεψα σε εκείνη την εποχή.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νατάσα μου.

    Μπράβο για την ανάρτηση σου.

    καλο σ.κ να έχουμε φιλια παραμυθένια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νατάσα μου καλώς σε βρήκα. Πραγματικά το blog σου μας ταξιδεύει αλλού!!! Και φυσικά μια princess σαν κι εμένα πρέπει να βρίσκεται σε ένα τέτοιο μέρος ... Συμφωνείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. This post was so much fun! I loved the Disney cartoon/movie "Tangled!" That was a great one. Did you ever see the movie "Ever After" with the actress Drew Barrymore? It is a Cinderella Tale. It's one of my favorites. I think you would like it. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σαντρίνα μου χαίρομαι που με αυτήν την ανάρτηση σε πήγα σε άλλα μέρη.......... Η αλήθεια είναι πώς χρειαζόμαστε λίγο παραμύθι στη ζωή μας γιατί διαφορετικά με τόσα προβλήματα που έχουμε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε!!!!!! Πολλά φιλιά.

    Σ΄αγαπώ σ΄ευχαριστώ καλή μου. Είσαι πάντα με έναν καλό λόγο :)!!!!!!

    Princess καλώς ήρθες!!!!! Ήρθες στο κατάλληλο μέρος. Εδώ δεν μιλάμε για προβλήματα της καθημερινότητας, δεν ρουτινιάζουμε και ας έχουμε ένα σωρό στο νου μας, παρά μόνο ταξιδεύουμε με τα μαγικά φτερά μας σε ονειρεμένα μέρη γεμάτα φτερωτές νεραιδούλες με μπόλικη νεραϊδόσκονη!!!!!! Σ΄ευχαριστώ που παίρνεις μέρος σε αυτό το ταξίδι!!!! Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kim I am so glad that you like it. Yes I have seen this movie with Drew Barrymore and I quite like it. But I prefer the classic Cinderella, it is more magical and mythical.
    Many kisses!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι ωραία τα παραμυθάκιααα! Τι μας θύμισες τώρα...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τι γλυκια αναρτηση νατασα μου! ξερεις ποσο λατρευω τα παραμυθια και ποσο μου αρεσει να ζω μεσα απο αυτα!
    καλη σου μερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Dimi και Pink Dreamer σας ευχαριστώ πολύ για τα υπέροχα λόγια σας!!!!!!!
    Ελπίζω να σας ταξίδεψα ευχάριστα!!!!!!!
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...