Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Φτιάξτε τη δική σας κρύα κρέμα προσώπου με τριαντάφυλλο

Η συνταγή αυτή είναι μια παραλλαγή της ενυδατικής κρέμας του Γαληνού (2ος αιώνας μ.Χ), της πρώτης κρέμας που φτιάχθηκε ποτέ.


Ο Κλαύδιος Γαληνός (Πέργαμος 129 μ.Χ. – Ρώμη 199 μ.Χ) ήταν ο δεύτερος σπουδαιότερος ιατρός της αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη και ο τελευταίος χρονικά από όλους τους σημαντικούς ιατρούς του ελληνορωμαικού κόσμου. Σώζονται περίπου  εκατό μελέτες του, που προώθησαν σημαντικά την ιατρική επιστήμη. Η πρώτη κρέμα προσώπου στην ιστορία της κοσμετολογίας παρασκευάστηκε από τον γιατρό Γαληνό το 150 μ.Χ και ονομάστηκε κρύα κρέμα (cold cream). Η ονομασία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι αφήνει μια αίσθηση δροσιάς καθώς εξατμίζεται το νερό από την επιδερμίδα. Πρόκειται για μια απλή αλλά τόσο θρεπτική και πολυχρηστική κρέμα αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κρέμα προσώπου, κρέμα σώματος και κρέμα ντεμακιγιάζ. Μια δοκιμή θα σας πείσει για ποιο λόγο ένα τόσο απλό καλλυντικό κατάφερε να επιζήσει για περίπου 1800 χρόνια.


Ξεκίνησα να φτιάχνω την κρέμα προσώπου πολύ διστακτικά και να κάνω τις σχετικές αλχημείες γιατί ήταν η πρώτη φορά που ασχολιόμουν με κάτι ανάλογο και δεν ήξερα ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Ωστόσω μετά από κάμποσες μέρες χρήσης, μπορώ να σας πώ πώς είναι super ενυδατική ειδικά για τα ξηρά δέρματα με υπέροχο άρωμα τριαντάφυλλου!!!!!
.
Σας δίνω αμέσως τα υλικά. Δίπλα τους αναγράφω που μπορούμε να τα προμηθευτούμε. 
- 4 κουταλιές σούπας λάδι τριαντάφυλλου (το φτιάχνουμε μόνοι μας προσθέτοντας σε 1/2 κούπα ελαιόλαδο 1 φλιτζ. αρωματικά πέταλα τριαντάφυλλων και τα αφήνουμε για 4-5 μέρες σε δροσερό μέρος. Σουρώνουμε τα πέταλα και είναι έτοιμο το λαδάκι). 
- 4 κουταλιές σούπας ροδόνερο (οδηγίες παρασκευής εδώ
- 1/4 κουταλιού του γλυκού βόρακας (το βρίσκουμε στα φαρμακεία)
- 3 κάψουλες βιταμίνη Ε (το βρίσκουμε στα φαρμακεία)
- 1 κουταλιά σούπας κερί μέλισσας (το βρίσκουμε είτε απευθείας από μελισσοκόμο, είτε από κατάστημα με προϊόντα μέλισσας)
- 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου (στα βιολογικά καταστήματα)

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε 1 μικρό αποστειρωμένο βαζάκι το ροδόνερο μαζί με το βόρακα. 
Σε ένα άλλο βαζάκι βάζουμε το τριμμένο μελισσοκέρι. Παίρνουμε ένα τηγάνι, το γεμίζουμε κατά το 1/3 με νερό, το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και βάζουμε μέσα τα 2 σκεύη. 


Όταν λιώσει το κερί, ρίχνουμε μέσα το λάδι τριαντάφυλλου και ανακατεύουμε με αποστειρωμένο κουταλάκι.


Αποσύρουμε τα σκεύη από τη φωτιά. Στο σκεύος του λαδιού προσθέτουμε τις κάψουλες της βιταμίνης Ε ανακατεύοντας συνεχώς. 


Δοκιμάζουμε με τις άκρες των δακτύλων μας τη θερμοκρασία και των 2 μειγμάτων (πρέπει να είναι ίδια με του ανθρώπινου σώματος). Άν έχουμε θερμόμετρο ακόμα καλύτερα, πρέπει να είναι στους 37 βαθμούς κελσίου. Ρίχνουμε λίγο - λίγο το ροδόνερο στο λάδι ανακατεύοντας συνέχεια με το μίξερ. 


Ανακατεύουμε μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια λευκή κρέμα. Ανακατεύουμε μέχρι η κρέμα να κρυώσει. 


Αφού κρυώσει ρίχνουμε τα αιθέρια έλαια και ανακατεύουμε πάλι καλά. 


Η κρεμούλα μας είναι έτοιμη. Τη βάζουμε σε γυάλινο αποστειρωμένο βαζάκι και τη διατηρούμε σε δροσερό μέρος μόνο για 3 εβδομάδες γιατί πολύ απλά δεν έχει συντηρητικά. Άν δεν υπάρχει αυτό το μέρος, τότε τη διατηρούμε στο ψυγείο αλλά με την διαφορά ότι δεν κάνει καλό στα αιθέρια έλαια.


Η κρέμα αυτή είναι πολύ ενυδατική - αντιρυτιδική. Είναι επίσης κατάλληλη για ξηρά και ώριμα δέρματα.


Έχει πολύ ωραία υφή αλλά όχι την υφή της κρέμας που αγοράζουμε γιατί πολύ απλά δεν έχει χημικά. Ωστόσω έχει καταπληκτικά αποτελέσματα!!!!!! Άν σας φανεί βαριά, μπορείτε να την χρησιμοποιείσετε σαν κρέμα νυκτός. 


Και τώρα σας παρουσιάζω μερικά από τα αρωματικά τριαντάφυλλα του κήπου μου, τα οποία  έπαιξαν το δικό τους ρόλο στην παρασκευή της κρέμας (παράσκευή λαδιού και ροδόνερου) . Και λέω μερικά γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν θα μπορούσα να τα φωτογραφίσω όλα!!!!!!!











Καλή επιτυχία!!!!!

38 σχόλια:

  1. Νατάσα μου
    Καταπληκτικά!!!!!! που τα έμαθες όλα αυτά.Ενθουσιάστηκα.θα προσπαθήσω να την κάνω.
    Να είσαι καλά, και να μας δίνεις αυτές τις καταπληκτικές συνταγές ομορφιάς.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαντρίνα είναι πάρα πολύ εύκολη, να την κάνεις.
    Από τότε που ήμουν μικρό κοριτσάκι και πηγαίναμε στο χωριό της μητέρας μου (Έβρος), άκουγα τις γυναίκες του χωριού που μιλούσανε για μια καλλυντική κρέμα που έβαζαν το λεγόμενο φτιασίδι. Ωστόσω λίγες ήξεραν τη συνταγή και η μητέρα μου δυστυχώς δεν την γνώριζε. Ψάχνωντας μετά από χρόνια, την ανακάλυψα και απλά πρόσθεσα το τριαντάφυλλο σαν αρωματικό και καλλυντικό στοιχείο. Η πρωτότυπη κρέμα έχει μόνο κερί μέλισσας, ελαιόλαδο, νερό και βόρακα. Εσύ εναλλακτικά αντί για τριαντάφυλλο μπορείς να προσθέσεις αιθέρια έλαια από γεράνι ή από ροδόξυλο ή από πορτοκάλι και να φτιάξεις και το αντίστοιχο λαδάκι ή απλά να βάλεις μόνο αμυγδαλέλαιο. Δοκίμασε ποιος συνδυασμός σου ταιριάζει περισσότερο.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. This recipe looks wonderful and fairly easy too! Using the electric hand-mixer is a great idea. I love anything with roses in it. And your garden roses are gorgeous! It's hard to choose a favorite one.

    Sending warm hugs your way! xxxxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο Νατάσα, μπράβο!! Έχω μείνει έκπληκτη! Τι υπέροχα πράγματα είναι αυτά? Και μέσα στο πνεύμα της εποχης!! Να' σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλή και εύκολη η συνταγή σου. Θα την δοκιμάσω σίγουρα!!! Σ' ευχαριστούμε για την πολύτιμη συνταγή!

    Τα λουλουδάκια σου υπέροχα. Μακάρι να είχα κι έγω εναν τέτοιο κήπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νατάσα μου. Εξαιρετική απλή και φυτική.

    Μπράβο σου.

    καλο απόγευμα με φιλιά δυστυχως βροχερά. :(

    αλλα δεν πτοουμαστε :)). καλα να περνάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kim thanks for your lovely words!!!!!! Over the next few days i will make a post with the flowers of my garden, they bloom all together and it's really beautiful.
    Many kisses.

    Dimi μου σ΄ευχαριστώ πολύ :)!!!!! Είσαι πολύ γλυκιά.

    Δημιουργία χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε!!!!! Ο κήπος ναι, είναι η μεγάλη μου αδυναμία και προσπαθώ όσο μπορώ να τον περιποιούμαι. Πολλά φιλιά.

    Σ΄αγαπώ σ΄ευχαριστώ και σένα καλή μου!!!!!! Σε εμάς εδώ δεν έχει βρέξει ακόμα αλλά έχει παντού μαύρα σύννεφα. Να σου πώ την αλήθεια με χαλάει λίγο αυτός ο καιρός γιατί δεν μπορώ να πάω για μπάνιο. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου Νατασα μου! Κι εγω εχω μαγευτει απο τις αλχημειες σου και τα πανεμορφα τριανταφυλλα του κηπου σου!! Εισαι μια Νεραιδα με τα ολα σου!!!! Τελεια αναρτηση και η συνταγη της τριανταφυλλοκρεμας πολυ χρησιμη και ευχαριστω και για ολες τις πληροφοριες !!!
    Αγκαλιες και φιλια πολλα!! :οD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα Νατάσα μου. Η Νεράιδα των συνταγών, και όχι μόνο. Θα σου βγει το όνομα. Έχω πάθει την πλάκα μου, κοριτσάκι μου. Μπράβο σου, είναι τέλεια συνταγή. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μυρσίνη μου γλυκιά σ΄ευχαριστώ για τα υπέροχα λόγια σου!!!!!! Άν βρεις έστω και λίγο χρόνο, φτιάξτην είναι τέλεια κρέμα με υπέροχο άρωμα!!!!!!! Θα ενθουσιαστείς.

    Βίλλη μου έχω και άλλα ελιξίρια να παρουσιάσω!!!!!! Τον ελεύθερο χρόνο μου πειραματίζομαι με διάφορες αλχημείες μέχρι να πάρω το αποτέλεσμα που θέλω. Το καλοκαιράκι που τα λουλούδια είναι στα φόρτε τους και το άρωμά τους μαγευτικό, μπορούμε να φτιάξουμε ένα σωρό υπέροχα καλλυντικά.

    Κορίτσια μου άρεσε πολύ το όνομα που μου δώσατε. Νεράιδα, ε; Μμμμμμ, σας ευχαριστώ πολύ-πολύ για την τιμή που μου κάνετε!!!!!!
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπέροχα !!!! το έφτιαξα και είναι τέλεια!!!
    Σε ευχαριστούμε για τις πολύ ωραίες συνταγές που δείχνεις!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΘΕΛΩ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΡΥΤΙΔΙΚΗ ΚΡΕΜΑ ΜΑΤΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΓΚΡΕΙΠ ΦΟΥΤ,ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΑΙΑ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ;ΜΕ ΤΟ ΜΙΞΕΡ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΡΟΔΟΝΕΡΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΕΡΙ;ΜΠΕΡΔΕΥΤΙΚΑ ΛΙΓΟ.ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕ ΔΙΑΦΩΤΙΣΕΙΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με το μίξερ ανακατεύουμε και το ροδόνερο με το μελισσοκέρι, αλλά και τα αιθέρια έλαια όταν τα προσθέσουμε για να ομογενοποιηθούν!!!! Καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν εχω λογια!!!Ηθελα να σε ρωτησω..διατηρητε στο ψυγειο ετσι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου Art Nouveau, ναι διατηρείται στο ψυγείο. Ωστόσο μπορείς να την έχεις και εκτός αν δεν σου αρέσει η κρύα υφή της, αλλά θα σου χαλάσει πιο νωρίς. Πολλά φιλιά!!!!

      Διαγραφή
  15. Νatasha mou kalhspera!!!!shmera htan h deuterh prospatheia mou na ftiaksw thn krua krema k mporw na pw pws authn thn fora eixe megalh epitixia!!!!den fantazese thn xara mou kathos thn evlepa na pernei thn apetoumenh morfh!!!!!gelousan k ta autia mou!!!!exw idi kanei k thn krema matiwn me greipfruit thn opoia thn petuxa paradoksws me thn prwth!!!
    thelw loipon na se euxaristisw gia oles autes tis spanies plhroforeies pou mas dineis k elpizw na sunexiseis na mas entiposiazeis!!!
    ora sou kalh!!!! maria fanarioti

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!!!! Δεν ξέρεις πόσο πολύ με ικανοποιεί το ότι τα κατάφερες!!!!! Ελπίζω να σου αρέσει και σαν υφή..... Και βεβαίως σύντομα θα σας δώσω και άλλες συνταγές.

      Διαγραφή
  16. Κυρία Νατάσα, χαίρεται. Έφτιαξα την κρέμα σας και πραγματικά ήταν καταπληκτική.Όμως... η δόση που έχετε δώσει είναι πάρα μα πάρα πολύ μικρή. Εγώ έφτιαξα την τετραπλάσια δόση για ένα μικρό βαζάκι. Θα ήταν καλύτερα να μας το είχατε διευκρινήση από την αρχή για να μην ταλαιπωρούμασταν. Εγώ θα προτιμούσα σε γραμμάρια αλλά δεν πειράζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια!!!!
      Έδωσα αυτή τη δόση, γιατί η ποσότητα που πρέπει να χρησιμοποιείτε κάθε φορά είναι μικρή (είναι αρκετά λιπαρή). Συν το γεγονός πως δεν διατηρείται πολύ καιρό, οπότε κρίμα θα ήταν να την πετάξετε......
      Πάντως χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε. Αν θέλετε κάποια στιγμή το μέλλον, δοκιμάστε και τις άλλες συνταγές που έχω αναρτήσει.

      Διαγραφή
  17. Καλησπερα Νατασσα. Εντυπωσιακές οι γνωσεις σου Να σαι καλά που τις μοιραζεσαι. Πεσ μου σε παρακαλώ παρασκευη λαδιου και ροδονερο τα κάνεις μόνη σου? Εαν ναι σου είναι ευκολο να μου πεις τον τροπο? Σε ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα φίλε/η ανώνυμε.
      Διάβασε την λίστα με τα υλικά σε αυτήν την ανάρτηση και οι ερωτήσεις σου θα απαντηθούν :)!!!!!
      Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή
  18. Γεια σου Νατάσσα, υπέροχη η συνταγη σου!
    Να σε ρωτήσω, πολλες απο τις κρέμες που φτίαχνείς, τι πουλάς?
    Σε ευχαριστώ πολυ πολυ!
    Μαρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία σ΄ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
      Όχι δεν τις πουλάω, προς το παρόν τουλάχιστον..... Αργότερα πολύ πιθανόν να το κάνω, αλλά θα ενημερωθείτε γι΄αυτό!!!!!

      Διαγραφή
  19. πολύ ωραία συνταγή, σκέφτομαι να τη δοκιμάσω.Ο βόρακας που αναφέρεις είναι απο το φαρμακείο ή απο κατάστημα γεωπονικών ειδών, γιατί φτιάχνω απορρυπαντικό για το πλυντήριο ρούχων και χρησιμοποιώ βόρακα τον οποίο προμηθεύομαι απο γεωπονικά είδη.
    Κική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον βόρακα τον αγοράζω από το φαρμακείο!!!!!
      Φτιάξε τη συνταγή, είναι εύκολη και με πολύ καλά αποτελέσματα!!!!

      Διαγραφή
  20. ΧΑΙΡΕΤΕ,
    ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ!
    ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΡΕΘΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΞΥΡΙΣΜΑ ΣΑΝ AFTER SHAVE, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ. Η ΜΟΝΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΑ ΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΜΕ ΛΕΒΑΝΤΑ. ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΕΝΑΜΙΣΗ ΜΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΡΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΡΟΔΟΝΕΡΟ Ή ΑΠΟΣΤΑΓΜΕΝΟ ΝΕΡΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΕΤΕ ΑΦΕΨΗΜΑ ΒΟΤΑΝΩΝ, ΤΟΤΕ ΧΑΛΑΕΙ ΟΝΤΩΣ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΩΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΔΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΜΜΑ ΠΡΟΠΟΛΗΣ, ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟ. Η ΥΦΗ ΤΗΣ ΚΡΕΜΑΣ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΑΝ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΛΑΦΡΥΤΕΡΑ (Π.Χ. ΑΝΤΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΗΛΙΕΛΑΙΟ Ή ΣΤΑΦΥΛΕΛΑΙΟ) ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. ΘΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΣΑΝ ΑΥΤΕΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ. ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΑΝΑΡΤΑΤΕ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ 'ΜΑΣ. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΛΕΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ.
    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια!!! Και εννοείται πως οι συμβουλές σας είναι κάτι περισσότερο από πολύτιμες!!!!
      Σας υπόσχομαι ότι πολύ σύντομα θα ετοιμάσω κάτι και για εσάς!!!!!

      Διαγραφή
  21. 1 Οι ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Ε ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΥΓΡΗ ΜΟΡΦΗ??? 2 ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΓΡΑΦΕΤΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΕΝΑ ΑΠΟΣΤΙΡΟΜΕΝΟ ΒΑΖΑΚΙ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΑΖΑΚΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΕΙΝΑΙ ΓΥΑΛΙΝΟ??? 3 ΟΙ ΚΡΕΜΕΣ ΣΑΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΨΗΓΕΙΟ ΜΟΝΟ??? ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε/η ανώνυμε, ναι οι βιταμίνες είναι σε υγρή μορφή. Τις παίρνω από το φαρμακείο.
      Χρησιμοποιώ γυάλινα βαζάκια, αλλά κάνουν και τα μεταλλικά.
      Διατηρούνται και εκτός ψυγείου αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα!!!!
      Καλή επιτυχία.

      Διαγραφή
  22. κυρια Νατασα με λενε Φωτεινη και μενω στην Κεφαλονια στο Ιονιο και ειμαι μολις 12 ετων αλλα θελω να κανω κατι πιο δημιουργικο για αυτο σκεφτηκα να φτιαχνω κρεμες.Σε μια ιστοσελιδα σχετικα με αυτο που σας εγραψα[ειμαι αυτη που σας ρωτησα αν οι βιταμινες ειμαι σε υγρη μορφη] αλλη λενε οτι οι βιταμινες Ε ειναι σε καψουλες.Εσεις αυτες ενοειτε??Ευχαριστω που δημοσιευσατε προηγουμενο μου σχολιο!! Φιλια στην μικρη σας κορουλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Φωτεινή και συγχαρητήρια για τη θέλησή σου να μάθεις!!!!!
      Οι βιταμίνες που χρησιμοποιώ εγώ στη συγκεκριμένη συνταγή είναι σε κάψουλες. Υπάρχουν ωστόσο και σε υγρή μορφή.
      Να είσαι καλά και να μη σταματάς ποτέ να δημιουργείς στη ζωή σου!!!!! Με όποιον τρόπο επιλέξεις. Πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  23. ευχαριστω πολυ για τα καλα σας λογια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. αντι για βορακα, μπορω να χρησιμοποιησω κατι άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τα υλικά παιδιά εγώ τα παιρνω από εδώ www.ftiaxnokallyntika.gr, Πιστοποιημένα από Γαλλία, έχουν της Παναγίας τα μάτια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Νατασα μου αν δε βαλω αιθεριο ελαιο τριανταφυλλο υπαρχει προβλημα? εννοω βοηθαει στις ιδιοτητες της κρεμας ή δινει απλα αρωμα? σε ευχαριστω

    Ρενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα καλησπέρα.
      Το συγκεκριμένο αιθέριο έλαιο, εκτός από αρωματικό, λειτουργεί και σαν αναπλαστικό και αντιρυτιδικό προϊόν. Θα έλεγα πως καλό είναι να το βάλεις!!!!

      Διαγραφή
  27. καλησπέρα.έχω κάνει 2 φορές την κρέμα και δυστυχώς,'οταν προσθέτω το ροδόνερο με τον βόρακα,όσο κι αν το χτυπήσω,παραμένει αραιό....τί κάνω λάθος;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...